Galicia ten mil
douscentos kilómetros de costa. Dous mares. Son elementos máis que
suficientes para que haxa unha importante fauna mariña. Pero
se, ademais engadimos unha paisaxe de antigos vales fluviais invadidos
polo mar, convertidos agora en rías de condicións únicas, o
resultado é a costa galega.
As rías debuxan unha
paisaxe exclusiva, marcan o litoral como unha puntilla, pero ademais
constitúen uns ecosistemas ideais para o crecemento de especies
mariñas.
Por iso son utilizadas
como auténticas hortas mariñas, onde se cultivan especies como o
mexillón, la ostra ou as ameixas. Aínda o mexillón é aproveitado
de case totalidade das bateas, xa que este é o mellor sistema dos
coñecidos para a súa cría. As rías de Vigo, Pontevedra, Arousa,
Muros-Noia e Ares-Betanzos son as cinco nas que ubícanse nos
polígonos do mexillón. Entra todas suman máis de 100 kilómetros
de lonxitude e unha superfície de casi 750 kilómetros, con o que a
produción é case garantizada.
Só na ría de Arousa, a
máis grande con 230 kilómetros de superfície, case un 70% de esta
é dedicada ás bateas.
Istos cultivos supoñen o
medio de vida para moitos homes e mulleres do mar, as máis de 3.000
batas que adornan as rías
xeneran uns 11.500 postos d traballo directo e 7.000 indirectos. E é
que o mexillón é un dos sectores estratéxicos para a economía
galega, cunha facturación anual que móvese arredor duns 100 millóns
de euros.
Estas bateas son un
viveiro flotante rectangular, feito de madeira de eucalipto. Desta
estructura colgan as cordas, cada batea pode levar hasta 500. Aínda
que o cultivo deste molusco empeza pola obtención da semente das
rochas entre os meses de outubro a abril conseguíronse as crías nas
rochas.
Unha vez obtidas
envólvense coa axuda dunha rede fía en poucos días a cría xa se
fixa á corda e permanecerá uns seis meses ata que prodúcese o
desdoble. É dicir, recolócanse os mexillóns xa crecidos en novas
cordas para facilitar o seu crecemento, e se volve a colgar a corda
da batea, ata que conséguese o tamaño desexado. En total uns
dezaoito meses. Aínda que o tamaño comercial depende moito de seu
destino, fresco o para conservas e empresas procesadoras.
Pero no pensen que este é
un invento novo, porque foi xa no século XIX cando empezáronse a
facer as primeiras experiencia do cultivo de Carril.
As probas continuaron
durante as primeiras décadas do século XX. Ata que nos 40 anos o
señor Ozores Saavedra decide intentar o cultivo de mexillóns
suspendidos.
TRABALLO REALIZADO POR.:
Enrique
Eiras Melón
Ismael
Mouriño Barral
Ningún comentario:
Publicar un comentario